top of page

 Foto 

"1-2-3"

Musikalsk matematikk-teater

for økt nysgjerrighet og fasinasjon for matematikk

●for oppmuntring til å tenke kreativt også i matematikkens verden

● om alt det forunderlige, spennende, nyttige og praktiske matte kan brukes til

● som levende formidling av faglitteratur

● for 1. til 4. trinn

Ingen tvil, matte er moro! NRK Norge i dag Matte er også kultur Stavanger Aftenblad Veldig morsomt for store og små, og flott matematikktime. Kontaktlærer 2.klasse. Ungene ble tydelig begeistret for forestillingen og de aveldig pris på å bli inkludert i showet Fædrelandsvennen

Hva skjer når to gjøglere og to forskere går sammen om å utvikle et prosjekt om matematikk? Svaret kom, om ikke på, så i hvert fall med forestillingen “1-2-3”.

 

Litt om forestillingen:

Felix kommer inn i salen med gardintrapp og en megafon under armen. Han klatrer opp på gardintrappa og begynner å anrope et fly. Snart hører publikum støy bakfra. Med blinkende lys kommer Finken løpende inn mellom publikum. Han er i et fly hvor armene holder vingene og bøtta med propell er montert på magen. Flytårnet gir beskjed om at det nå er fem meter igjen til landing og flygeren gir beskjed om at meldingen er mottatt. Allikevel kolliderer Finken direkte i flytårnet. Dermed må det opprettes en hurtigarbeidende flyhavari-kommisjon. Frivillige blant barna får utdelt refleks-vest, lommelykt og målebånd. Nå involveres hele publikum i etterforskningen av det viktige spørsmålet: Hvorfor gikk det galt? Og på 1-2-3 er det interaktive musikkteateret i gang.

 

I tillegg til Finken og Felix dukker det også opp to andre karakterer. Figurene ”Pluss” og ”Minus”. Pluss er optimistisk av natur og tar fatt på enhver utfordring med liv og lyst, mens Minus selvfølgelig er svært negativ til det meste.

 

Gjennom humor, lek og alvor, sang og musikk, vil “1-2-3” gi barna en leken tilnærming til mattematikkuniverset. Barna får være med på å bruke sine kunnskaper og sine måter å løse praktiske problemer på. Gjennom å ta og føle på, prøve ut og oppleve, skal barna ta opp det de lurer på og reflektere over hvor ufattelig mye matematikk brukes til.

 

Etterarbeid

 

Vi legger ikke opp til forarbeid, men satser på å gi lærere og elever en positiv opplevelse som oppildner til aktivt etterarbeid.

 

· CD Forestillingen inneholder mye musikk og sang. Skolene får utdelt en CD til hvert trinn med vår egenproduserte musikk og våre tekster fra forestillingen. En fin måte å holde temaene varme på etter at vi har pakket og reist videre.

 

· Bok Våre to dukketeaterfigurer “Pluss og Minus” lever sitt eget liv i vår skjønnlitterære, billedbok om matematikk. Hvert trinn som ser forestillingen får også boka “Pluss og Minus på fisketur”.

 

Forestillingens forankring i kunnskapsløftet

 

Matematikk regnes som en grunnleggende ferdighet og er integrert i kunnskapsløftets kompetansemål som en del av og lærerplanen innen en rekke fag og felt som: naturfag, engelsk, samfunnsfag, kunst og håndverk, musikk, mat og helse, elevrådsarbeid, religion, livssyn og etikk, matematikk fellesfag, kroppsøving og norsk.

 

Faglige innspill og veileding

 

Olav Nygaard er professor i matematikk ved Universitetet i Agder på Institutt for matematiske fag og har vært en stor inspirator i prosessen med å få forestillingen på bena.

 

Arne Gravanes er forsker og lærer i grunnskolen i Trondheim. Han har gitt verdifulle innspill fra både egen fagkunnskap og skolehverdag. 

 Media 

Tilbakemeldinger

TV-innslag fra forestillingen

bottom of page